Znate dozirati pravo količino pralnega praška?

Vsi tisti malo bolj vešči pranja in tudi tisti, ki ste ga vešči nekoliko manj, se občasno znajdemo pred vprašanjem, koliko praška bi bilo glede na količino in stopnjo umazanega perila smiselno uporabiti.

Običajno tako dilemo rešimo tako, da damo malo več praška. Nekateri imajo nato malo slabe vesti, ker pomislijo tudi na okolje in čistilno napravo, drugi pa temu vprašanju ne namenijo prav veliko pozornosti. Ta brezbrižnost pa jih lahko drago stane, saj uničijo vse mikroorganizme v čistilni napravi, njen ponovni zagon pa ni poceni. Kakorkoli, mnenje, da bo perilo, če bomo dali nekoliko več praška, bolj oprano, ne drži.

Mogoče boste nad raziskavami presenečeni, a dejstvo je, da preveč pralnega praška ali detergenta lahko škodi tako vašim oblačilom, kot pralnemu stroju. Da ne omenjamo čistilne naprave. Zanjo so praški pravi strup. Še več. Pralni stroj bo preveč pralnega praška le težko izpral in zato se bo prašek nalagal na naše obleke. Če uporabljate detergent, se bo ta držal tkanine in oblačila bodo sčasoma postala spranega videza.

In še nekaj. Proizvajalci k svojim izdelkom dodajo merice, ki naj bi bile optimalne za določeno količino praška. Žal ni čisto tako. Proizvajalce bolj, kot skrb za naš žep, oblačila, pralni stroj in čistilne naprave zanima lasten dobiček. In, ker je njihovo vodilo prodati čim več, nas s priloženimi mericami spodbujajo, da porabimo čim več praška. In mogoče namig brez sponzorstva proizvajalca. Pozabite na priložene merice in si zapomnite preprosto pravilo. Za vsake 3 kilograme in pol oblek potrebujete le eno žlico detergenta.