NASVETI PRI IZBIRI ČISTILNE NAPRAVE

 1. Velikost izberite glede na število oseb, ki stalno živijo v objektu (prevelika ali premajhna naprava ne deluje dobro).
 2. Izberite mesto postavitve (zelenica ali parkirišče/dovozna pot), oddaljenost naprave naj bo znotraj 20 m.
 3. Naprava mora imeti vse certifikate (moč čiščenja, stabilnost, vodotesnost). V pomoč vam je lahko spisek odobrenih MKČN, ki ga je pripravila Komunalna zbornica in je dostopen brezplačno na njihovi spletni strani.
 4. Naprave, ki imajo vse predpisane certifikate, so bile testirane v realnih pogojih cca. 9 mesecev in delujejo ob pravilni uporabi in vzdrževanju 100%.
 5. Naprava naj bo v močnih in stabilnih rezervoarjih s certifikatom o stabilnosti in vodotesnosti.
 6. Izberite napravo s čim manj pokvarljivimi elektronskimi deli ( nižji stroški vzdrževanja v bodočnosti ).
 7. Izberite napravo, ki je sestavljena iz sklopov, ki so lahko dobavljivi na prostem trgu ( primer: kupite napravo, naslednje leto pa vašega prodajalca ni več).
 8. Kupujte pri podjetjih, ki so že dlje časa prisotna na trgu in imajo veliko izkušenj na tem področju.
 9. Izberite kar najboljše razmerje med kvaliteto in ceno.
 10. Napravo kupujete za obdobje več deset let.
 11. Daljša garancija pomeni večjo varnost nakupa. Poceni nakup ne pomeni vedno dober nakup. Običajno pomeni poceni nakup višje vzdrževalne stroške v bodočnosti, ter obilo težav z nepravilnim delovanjem čistilne naprave.

Preglejte našo široko izbiro bioloških čistilnih naprav, zbiralnih greznic ter večprekatnih greznic. Še posebej priporočamo, da spoznate čistilno napravo one2clean.

NASVETI PRED NAKUPOM

 • Razmislite o mestu postavitve

  Pred nakupom razmislite, kako velika je naprava, kam jo boste postavili (zelenica ali parkirišče oziroma dovozna pot), gre za ravnino ali brežino, ali obstaja možnost razvoda elektrike, ali je prisotna podtalnica, kakšno bo odstranjevanje očiščene vode (preko napeljave v tekoče vode ali s ponikanjem v tla), ali je površina nad napravo povozna ali ne, ali je urejen dostop do naprave, da bo možno izčrpavanje blata in vzdrževanje čistilne naprave.

 • Preverite, ali ima čistilna naprava ustrezen certifikat

  Čistilna naprava mora imeti certifikat, ki opredeljuje lastnosti naprave (moč čiščenja, stabilnost, vodotesnost rezervoarjev) in dokazuje, da je bila testirana. Čistilna naprava mora imeti tudi izjavo o skladnosti, da ustreza standardom in je izdelana v skladu s predpisi.

 • Kupujte le pri izkušenih in preverjenih prodajalcih

  Pri izboru prave naprave se obrnite na strokovnjaka, ki je že dlje časa prisoten na trgu, ima veliko izkušenj in natančno pozna značilnosti posameznih tipov. Prodajalec mora poleg ustreznega svetovanja zagotoviti tudi servis in rezervne dele.

 • Kako za svojo situacijo izberem najbolj optimalno čistilno napravo?

  Predlagamo vam, da nas pokličete ali nam pišete in opišete vaša pričakovanja in situacijo na terenu. Izmed vseh možnih opcij vam bomo svetovali najboljšo rešitev in vam tudi pojasnili vse prednosti in lastnosti predlagane rešitve. Seveda, tudi ceno bomo oblikovali posebej za vas.

 • Imam kakšne olajšave po vgradnji čistilne naprave?

  Ko enkrat vgradite čistilno napravo, lahko uveljavljate olajšavo na okoljske dajatve, vendar moramo na naslov upravljalca komunalnih storitev posredovati ustrezno tehnično dokumentacijo. Upravljalec opravi ogled in poda oceno obratovanja. Z uporabo male komunalne čistilne naprave z ustreznim čiščenjem se okoljska dajatev zmanjša za 90%.

 • Lahko za nakup čistilne naprave pridobim ugoden kredit?

  Lahko. Obiščite spletno stran Eko sklada in prenesite celotno vlogo z dokumentacijo. Vlogo izpolnite in jo z vsemi dokazili pošljite na naslov Eko sklada.

 • Kako do nepovratnih sredstev za čistilno napravo?

  Pri svoji občini preverite, ali je bil za tekoče leto objavljen razpis za sofinanciranje čistilnih naprav. Nekatere občine pokrijejo 30%, druge do 60% nakupa in priklopa čistilne naprave.

 • Potrebujem razred čiščenja N, ki pa ga v tem katalogu ni?

  Na razpolago je razred čiščenja D (nitrifikacija in denitrifikacija). Razred čiščenja D je višji in vključuje tudi razred čiščenja N (nitrifikacija).

 • Za male čistilne naprave obstajajo različni razredi čiščenja. Kateri razred čiščenja potrebujem?

  Razred čiščenja določi pristojen urad za urejanje odpadnih voda. Praviloma zadostuje razred čiščenja C (razgradnja ogljika). Na vodovarstvenih območjih ali pri izpuščanju v občutljive vode, je potreben višji razred čiščenja kot na primer N (nitrifikacija) ali D (nitrifikacija in denitrifikacija).

 • Kdo odobri malo čistilno napravo?

  Z novimi zakoni je čistilna naprava obvezna za vse tiste, ki nimajo možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje.