Deževnica: Vse, kar ste želeli vedeti, tudi o velikosti rezervoarja in ceni za kompletni sistem

Vedno pogostejša sušna obdobja nas spodbujajo, da postanemo bolj samooskrbni z vodo ter prispevamo k varovanju naravnih virov. Zbiranje deževnice je enostaven način za dosego tega cilja.

Zbiranje deževnice je za gospodinjstva zelo pomembno, saj omogoča prihranek denarja in varovanje okolja. Ko zbiramo in shranjujemo deževnico, jo lahko uporabljamo za zalivanje vrtov, splakovanje stranišč in opravljanje drugih hišnih opravil, s čimer zmanjšujemo porabo pitne vode iz javnega vodovoda. Zbiranje deževnice je trajnostna praksa, ki nam omogoča bolj samozadostno življenje in investicijo v prihodnost planeta.

Je to res investicija, ki se odplača s prihranki?
Z investicijo v sistem za zbiranje deževnice lahko mesečno prihranimo veliko količino vode in hkrati zmanjšamo stroške za vodo. Poleg finančnih prihrankov ima zbiranje deževnice pozitiven vpliv na okolje.

Poleg finančnih, katere so še koristi zbiranja deževnice?
Zmanjšuje tudi obremenitev javne infrastrukture, saj manj obremenjujemo kanalizacijski sistem in čistilne naprave. Prav tako pomaga pri preprečevanju erozije zemljišča, saj se shranjena deževnica uporablja za namakanje rastlin in preprečuje izpiranje tal.

Kako velik rezervoar potrebujem?
Kako velik rezervoar oziroma cisterno za deževnico bi bil primeren za vašo družino ali večstanovanjski objekt, lahko enostavno preverite s pomočjo našega konfiguratorja. Na podlagi različnih parametrov izračunal potrebno prostornino rezervoarja. Izračun velikosti rezervoarja>

Koliko stane cisterna za deževnico?
To je eno najbolj pogostih vprašanj investitorjev. Rezervoar oziroma cisterna za deževnico predstavlja približno polovica vrednosti celotnega sistema. Pri Armexu je na voljo tudi spletni kalkulator, prek katerega lahko vsak izračuna ceno za najbolj pogoste kompletne sisteme za rabo deževnice s klasičnimi ali nizkimi rezervoarji različnih prostornin. Če boste opravili izračun v pravem času, vam bo sistem ponudil tudi aktualno akcijsko ponudbo. Na tej povezavi lahko sami izračunate ceno za celoten komplet deževnice. Na izračun cene >

Kako deluje sistem za zbiranje deževnice?
Sistem za zbiranje deževnice deluje enostavno. Na strehi namestimo cevi ali žlebove, ki usmerjajo deževnico v zbiralnik. Ta zbiralnik je lahko podzemni ali nadzemni rezervoar. Deževnica se shranjuje v rezervoarju, kjer se filtrira in očisti. Nato se lahko uporablja za namakanje vrta, pranje avtomobila ali druga hišna opravila. Presežek deževnice se lahko tudi odvede v drenažo ali ponovno uporabi za druge namene. Sistem za zbiranje deževnice je preprost za namestitev in vzdrževanje ter omogoča trajnostno uporabo dragocene vode.

Kako začeti z zbiranjem deževnice?
Začnite tako, da zbiralnik za deževnico postavite na ustrezno mesto. Preverite, ali je streha primerna za zbiranje deževnice in po potrebi namestite dodatne filtre. Če boste nas izbrali za dobavitelja, vam bomo dostavili celoten komplet od rezervoarja, filtrov, črpališča do zadnjega tesnila.
Koliko vode lahko prihranite z zbiranjem deževnice?
Količina vode, ki jo lahko prihranite, je odvisna od velikosti zbiralnika ter območja, kjer prebivate. Povprečno gospodinjstvo lahko prihrani do 50 % pitne vode z uporabo deževnice za zalivanje vrta, pranje avtomobila in druge namene, ki ne zahtevajo pitne vode.

Ali je deževnica, zbrana v rezervoarjih, primerna za pitje?
Deževnica ni vedno varna za pitje, saj lahko zaradi onesnaževal iz okolja postane onesnažena. Če želite deževnico uporabljati kot pitno vodo, jo je treba pravilno filtrirati in dezinficirati.

Kako vzdržujem svoj zbiralnik za deževnico?
Redno pregledujte in čistite zbiralnik ter odstranjujte morebitne nakopičene umazanije ali listje. Preverite tesnost rezervoarja in izvedite morebitna popravila, da preprečite uhajanje vode.

Je trenutno kakšna akcijska ponudba za deževnico?
Trenutno poteka akcija za nakup kompletnih sistemov s popustom do 33%. Preverite tukaj.