Alternativna čistilna sredstva v gospodinjstvu

Pomagajte čistilni napravi, da bo lažje in še bolj učinkovito opravila svoje delo. Prizanesti ji z večjimi količinami pralnih sredstev in drugih agresivnih kemičnih snovi in zdravil, jedilnega olja in drugih maščob. Pranje perila razporedite na več dni in čez noč. Če je mogoče, uporabljajte tekoča pralna sredstva in čistila, ki se lažje raztopijo. Mikroorganizmi v čistilni napravi bodo delovali bolj učinkovito s snovmi, ki jih že »poznajo«. Ponujamo vam tudi nekaj idej o bolj naravnih in za družinsko okolje in naravo neprimerno manj škodljivih čistilnih sredstvih.

Škodljive kemikalije na vsakem koraku

Vsi želimo bivati v čistem domu, ki ni prepojen s škodljivimi kemikalijami. Iz povsem preprostih sestavin si lahko sami pripravimo čistila za dom, ki bodo prijazna tako našemu zdravju kot okolju. Osnovne sestavine za učinkovito čiščenje so soda bikarbona, kis, limonin sok in sol.

Mastni madeži sovražijo sodo bikarbono

Soda bikarbona je zelo hvaležna sestavina v gospodinjstvu, saj odstranjuje mastne madeže in razkužuje. Prav tako je uporabna za pranje perila celo pri 90 stopinjah Celzija in je učinkovita pri odstranjevanju neprijetnih vonjav. Če imate mačko, ki uporablja notranje mačje stranišče vedno, ko menjate pesek, vanj primešajte še žlico sode. Tako boste preprečili širjenje neprijetnih vonjav.

Kis med drugim tudi razkužuje

Za domača čistila je zelo uporaben tudi kis, ki vsebuje ocetno kislino, s tem pa čisti in razkužuje hkrati. Uporabimo ga lahko za čiščenje oken, loščenje pomivalnih korit, razkuževanje delovnih površin, odstranjevanje mila, plesni in vodnega kamna, neprijetnega vonja …

Limona tudi lepo diši

Pri čiščenju doma je nepogrešljiva tudi limona, ki vsebuje citronsko kislino in ima zelo nizek pH. Z njeno pomočjo odstranimo madeže, hkrati pa je tako blaga, da ne poškoduje površin. Deluje tudi kot belilo.

Sol je močna kot Martin Krpan

Za odstranjevanje madežev s perila je zelo učinkovita raztopina soli in tople vode. Za 15 minut namočite perilo v to raztopino in operite perilo kot običajno. Madežev ne bo več.

Vse zgoraj navedene naravne sestavine lahko uporabljate kot samostojno čistilo, če jih boste kombinirali med seboj, boste dobili odlična čistila, ki bodo kos vsaki umazaniji v vašem domu, hkrati pa ne boste onesnaževali okolja.