Številni dnevi v letu obeležujejo spomin na kakšen osebni ali svetovni dogodek, pomemben državni mejnik ali katero drugo tematiko. Nekatere takšne dneve poznamo vsi, druge le tisti posamezniki, ki se na neki način povežejo s tematiko dneva, tretje pa ne pozna skoraj nihče. In prepričani smo, da je eden od takih dni tudi 19. november. Na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan stranišč. Ja, prav ste prebrali. Tudi stranišča imajo svoj dan.

Organizacija združenih narodov želi s svetovnim dnevom stranišč med drugim opozoriti na svetovno sanitarno krizo in spodbuditi njeno reševanje. Brez varnih stranišč po vsem svetu živi kar 3,5 milijarde ljudi, približno 420 milijonov pa jih še vedno prakticira odprto defekacijo. Zaradi tega se bolezni hitreje širijo in po nekaterih podatkih naj bi to povzročilo smrt približno 1.000 otrok mlajših od 5 let na dan.

Za označbo javnih stranišč se po večini sveta uporablja kratica WC. Vsi vemo, kaj kratica označuje, le malo pa jih ve, da označuje angleško besedo Water Closet, kar pomeni omara ali zaprt manjši prostor z vodo. Kratico so začeli uporabljati pred približno 120, ko je bila večina stranišč v zelo majhnih prostorih, če smo bolj natančni, v nekakšnih posebnih omarah. Sčasoma so ti prostori postajali večji in pridružile so se jim tudi kadi in tuši.

Z leti pa se niso spreminjale samo oblike in velikosti stranišč, spreminjal se je tudi sistem splakovanja. WC je tako postal tudi eden od virov, ki »napaja« lastno ali centralno čistilno vodo. Za splakovanje vece-ja, kot mu pogosto rečemo v pogovornem jeziku, v povprečju dnevno porabimo 25 litrov na osebo, kar na letni ravni znaša 9.125 litrov. Glede na to, da je vodovodna voda iz leta v leto dražja, je smiselno, da razmislite o spiranju WC-ja z brezplačno deževnico.

Seveda se lahko deževnica uporabi tudi za druge namene, kot je pranje perila, avtomobilov, zalivanje vrta in še kaj bi se našlo. Mogoče kot namig. En ukrep za zmanjševanje položnice za vodo lahko izpeljemo v zelo kratkem času. Uporabite model kotlička z dvokoličinskim splakovanjem, ki namesto 9 porabi le 3 litre za izplakovanje WC-ja.

Potrebujete čistilno napravo? Glede na to, da imamo več kot 30 let izkušenj z različnimi situacijami glede uporabe deževnice od zajema do porabnika, smo zanesljivo pravi naslov. Pokličite nas in pomagali vam bomo najti optimalno rešitev za vas.