Vprašanja in odgovori

1. Iz katerih komponent mora biti sestavljena naprava za izkoriščanje deževnice?

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na primer Carat paket za hišo in vrt). Uporabiti je treba tudi filter. Za odvzem vode iz rezervoarja je potrebna črpalka, ki se nahaja v vrtu poleg rezervoarja ali s start-stop-avtomatiko v rezervoarju ali v hiši.

Sistemi za uporabo v hiši potrebujejo hišna črpališča, ki uporabnike preko drugega omrežja (dvojni cevovodi ) oskrbujejo z deževnico. Če je rezervoar slučajno prazen, hišno avtomatsko črpališče s preklopom na omrežje samodejno oskrbuje s pitno vodo. Za najboljšo kakovost vode je priporočljiva uporaba finega filtra ( mikro filter ) za povratno izpiranje. Možno pa je vgraditi tudi cenejše črpališče (npr. Kreisel) brez avtomatskega preklopa med deževnico in pitno vodo. V tem primeru pa je ob izpraznjenem rezervoarju potreben ročen preklop preko ventilov, ki jih imate vgrajene v hiši. Vsa črpališča imajo zaščito pred suhim tekom.

2. Ali deževnica v rezervoarju ostane sveža?

Podzemni rezervoar je primeren za shranjevanje deževnice, ker ga zemlja ščiti pred svetlobo in povišano toploto. Temperatura vode iz rezervoarja celo leto znaša samo 6 do 8 °C. Zaradi teme in temperature se ne morejo tvoriti alge in mikroorganizmi. Tako je zagotovljena stalna kakovost vode. Na kvaliteto vode pa vpliva tudi pravilna izbira velikosti rezervoarja ( izdelajte si preračun na naši strani ).

Tudi pri nadzemni postavitvi rezervoarja za zbiranje deževnice pazite, da je ta čim bolj neprepusten za svetlobo. Močnemu segrevanju vode se izognete tako, da rezervoar postavite na lokacijo, kjer je zaščiten pred svetlobo in previsoko temperaturo ( senčna lega ).

3. Kako velik mora biti rezervoar za zbiranje deževnice?

Velikost za zbiranje deževnice je načeloma odvisna od treh dejavnikov:

 1. krajevnih padavin,
 2. površine za prestrezanje deževnice v hiši,
 3. potrebe po deževnici.

Ustrezno velikost rezervoarja lahko enostavno izračunate na naših straneh.

4. Ali lahko perilo brez pomislekov perem z deževnico?

Deževnice, ki ne vsebuje apnenca, ima v primerjav s trdo vodovodno vodo jasne prednosti. Z uporabo mehke deževnice porabite manj pralnega praška – uporaba mehčalca in sredstva za odstranjevanje vodnega kamna pa je samo še preteklost. Tako dosežete boljše rezultate pranja in varujete okolje. Bakterije zaidejo v pralni stroj predvsem preko umazanega perila in ne deževnice. Nekateri proizvajalci pralnih strojev za najboljše rezultate pranja celo priporočajo uporabo deževnice.

5. Kako pogosto moram čistiti napravo za izkoriščanje deževnice?

Rezervoarje za zbiranje deževnice s filtrom, dušilnim dotočnim nastavkom in pretočnim sifonom je treba očistiti vsakih 10 do 15 let. Na dnu rezervoarja se sčasoma tvori usedlina, ki pa je zelo pomembna za kakovost vode in bi jo s prepogostim čiščenjem uničili.

Reden pretok deževnice preko pretočnega sifona čisti plavajoče snovi na površini vode (na primer cvetni pelod).

Rezervoarje za zbiranje deževnice, ki so priključeni na kanalizacijo, je pred škodljivimi vplivi treba dodatno zaščititi z zaporo pred neprijetnimi vonjavami in zaščito pred malimi živalmi.

Kako pogosto je treba čistiti filter, je odvisno od tipa filtra in krajevnih danosti. Samočistilni GRAF filter Optimax-Pro je načeloma treba pregledati in po potrebi očistiti manjkrat kot ostale filtre.

6. Ali je treba napravo za izkoriščanje deževnice odobriti?

Osnova za namestitev naprave so predpisi standarda DIN 1988 “naprave za pitno vodo” in DIN 1986 “naprave za odvajanje odplak za zgradbe in zemljišča”.

Na splošno velja, da vgradnje in delovanja naprave za izkoriščanje deževnice ni mogoče prepovedati, če naprava ustreza predpisom (na primer DIN-standardi). Vse GRAF naprave so v skladu z ustreznimi predpisi.

7. Kaj se zgodi, če je rezervoar za zbiranje deževnice poln?

Podzemni in kletni rezervoarji morajo imeti pretok, skozi katerega se voda lahko prelije v kanalizacijo ali ponikalnico.

Pri priključku na kanalizacijo mora biti pretok nad nivojem zastoja vode kanalizacije. Po potrebi namestite loputo.

Nadzemni rezervoarji morajo vedno imeti vgrajen filter, ki se ga namesti na padno cev žleba , ki skrbi za odstranjevanje smeti in istočasno ustavi dotok vode, ko je rezervoar poln in tako voda iz prepolnega rezervoarja steče nazaj v žleb. Zaradi te funkcije ni potrebno izdelovati dodatnega preliva.

8. Kaj moram upoštevati pri nevarnosti zmrzali?

Če se deževnica uporablja tudi za splakovanje stranišč in pralni stroj, morajo podzemni rezervoarji in filtri ter vodovodne napeljave načeloma biti 60 do 100 cm pod zemljo, da so zaščiteni pred zmrzaljo. O globini do katere zemlja zmrzne v vašem kraju se pozanimajte pri uradu za gradbeništvo! Podzemne rezervoarje, ki so vgrajeni tako, da so zaščiteni pred zmrzaljo ter kletne rezervoarje pozimi ni treba izprazniti.

Nadzemne rezervoarje je pozimi treba izprazniti. Podjetje GRAF pa ponuja tudi nadzemne rezervoarje, ki so odporni na mraz in jih ni treba v celoti izprazniti ampak samo do iztočne pipe – iztočna pipa pozimi ostane odprta.

9. Ali lahko rezervoar za zbiranje deževnice vgradim tudi pod dovoz na dvorišče?

Večina podzemnih rezervoarjev GRAF je – v povezavi s pokrovom iz litine načeloma prevoznih z osebnimi ali celo tovornimi vozili. Vgradnja je mogoča v parkirišča ali dovozne poti.

10. Kako je zagotovljena najboljša kakovost vode?

Stalno visoko kakovost vode pri napravah za izkoriščanje deževnice GRAF zagotavlja večfazni čistilni proces:

 1. faza čiščenja
  Prvo čiščenje deževnice poteka preko patentiranega filtrirnega sistema. Očiščena voda steče v rezervoar, umazanija in majhna količina vode pa v kanal. Podjetje GRAF ima na razpolago različne filtrirne sisteme za vsako situacijo.
 2. faza čiščenja
  Da se majhni delci umazanije (< 0,35  mm) lahko usedejo na dno rezervoarja, dušilni dotočni nastavek filtrirano vodo dovaja na dno rezervoarja. Tako je preprečeno trajno vrtinčenje vode, v vodo na dnu rezervoarja pa je dodatno doveden še kisik. Tako voda vedno ostane čista in sveža.
 3. faza čiščenja
  Delci umazanije, ki so lažji od vode (na primer cvetni pelod) na površini vode tvorijo plavajoč sloj. Pretočni sifon v rezervoarju pri pretoku vode ta plavajoč sloj odstrani. Redni pretok je tako zelo pomemben za dobro kakovost vode.
 4. faza čiščenja
  Odvzem zbrane deževnice poteka preko plavajočega odvzema na zgornjem delu rezervoarja. Tukaj (približno 10  cm pod površino vode) je kakovost vode najboljša.

11. Kako reguliramo višino rezervoarja? Kako skrajšam, podaljšam vstopni jašek?

Rezervoarji, ki so dobavljeni s snemljivim vstopnim jaškom. Vstopni jašek se na označenem mestu lahko skrajša in tako prilagodite vgradno globino rezervoarja ( tip Cristall, Duo, Columbus, Herkules )

Rezervoarji, ki pa so dobavljeni s teleskopskim vstopnim jaškom, globino vgradnje nastavljate do 25 cm

V kolikor želite rezervoar vkopati globlje in rabite daljši vstopni jašek vam nudimo dodatni povišek. Le ta je na voljo v višini 30 cm ( Carat ) ali 50 cm ( Diamant ).

12. Kako je rezervoar dobavljen? Kako se ga vstavi v jamo?

Rezervoar pripeljemo na manjšem kamionu. Rezervoar se s pomočjo dveh desk enostavno spusti s tovornjaka. To navadno stori naš voznik s pomočjo še 1 osebe, kar je zaradi nizke teže cistern precej enostavno in lahko.

Ko je jama pripravljena se rezervoar enostavno spusti v jamo. Zbiralnik je potrebno s pomočjo najmanj dveh pasov – vrvi (ni del kompleta) ter z zadostnim številom ljudi spustiti v jamo.

Še enostavnje je, da rezervoar enakomerno spustite v jamo z ustreznim dvigalom (bager, žerjav). Dno jame je potrebno predhodno pripraviti v skladu s priloženimi navodili. Ko je zbiralnik v jami, ga je potrebno poravnati tako, da je v vodoravnem položaju.Izkop gradbene jame mora biti primerno velik. Upoštevajte navodila.

13. Kolikšna je življenjska doba rezervoarja?

Življenjska doba rezervoarjev je več desetletij.

14. Garancija in kaj zajema?

Garancija je 10 let. V tem času vam nudimo brezplačno zamenjavo rezervoarja (ne zajema gradbenih del, stroškov zamenjave). Vse ostale zahteve so izključene. Pogoj za uveljavljanje garancije je vkop rezervoarja po navodilih ter normalno ravnanje z rezervoarjem.

Od gradbenega podjetja zahtevajte garancijo na vgradnjo rezervoarja ter izjavo, da je rezervoar vkopan v skladu z našimi navodili.

15. Kako lahko povežem več rezervoarjev med seboj?

Rezervoarji se enostavno povežejo spodaj ali zgoraj s pomočjo specialnih tesnil. V kolikor želite povezati več rezervoarjev med sabo nam morate to ob naročilu navesti.

16. Katere komponente naj vsebuje moj sistem za rabo deževnice za splakovanje na wc-jih, pranje perila, zalivanje vrta?

Takšni sistemi vam lahko prihranijo kar 50% pitne vode in se vsekakor izplačajo. Ponavadi se nam investicija povrne v 3-5 letih.

Moderni sistemi za hišno rabo deževnice so poleg povezovalnih cevi ( te imajo na zalogi lokalni trgovci – PVC cevi za HK ) sestavljeni iz naslednjih komponent:

 • sekundarna vodovodna napeljava do wc-ja, pralnega stroja, vrtne pipe
 • podzemni rezervoar
 • umirjen dotok
 • filter
 • sifon z zaščito proti malim živalim
 • plavajoči odvzem s sesalnim filtrom
 • namenska črpalka za rabo deževnice
 • pokrov z varovalom ( otroška zaščita )

17. Kje in kako prihranim z namestitvijo sistema za zbiranje deževnice?

Namestitev sistema za zbiranje in rabo deževnice je finančno in ekološko pametna odločitev, saj z rabo deževnice lahko nadomestimo kar polovico potreb po pitni vodi v gospodinjstvu ne, da bi pri tem trpelo naše udobje. S sistemom za rabo deževnice lahko nadomestite uporabo pitne vode:

 • za splakovanje na wc-jih
 • za pranje perila
 • za pranje avtomobila
 • za zalivanje vrta