WC školjka ni koš za smeti

Seveda ni koš za smeti, boste dejali. Ampak, če bi vedeli, kaj vse posamezniki vržejo v wc školjko, bi bili presenečeni. Nekateri jo namreč res uporabljajo namesto koša za smeti. In prav zato zamašene školjke niso tako redke, v Zagrebu so s takšnim ravnanjem zamašili celo osrednjo čistilno napravo za odpadne vode.

S prvimi težavami so se v hrvaški prestolnici soočili na začetku tega meseca. Glede na to, kakšni odpadki so se nakopičili, ni težko sklepati, da je tudi ta težava posledica ukrepov za zajezitev koranavirusa. Rešetke je namreč povečini zamašilo veliko število zaščitnih mask, silikonskih rokavic in razkužilnih robčkov. Vse skupaj se je zgostilo v velike kepe odpadkov, ki so posledično tudi zablokirale črpalke na zbiralniku.

Komunalno podjetje je zato prebivalce pozvalo, naj tovrstnih odpadkov ne mečejo v wc školjke, saj ti v vodi ne razpadejo, povzročijo pa veliko gmotno škodo. Tudi sicer se pred rešetkami dnevno kopičijo odpadki, ki tja ne sodijo. Med njimi najdemo plenice, damske vložke, palčke za ušesa, nogavice, pesek za živali, britvice in še bi lahko naštevali.

Vsaka čistilna naprava, tudi mala hišna, je občutljiva na odpadke, ki ne sodijo vanjo. Naj dodamo, da v biološko čistilno napravo prav tako ne sodi voda iz bazenov in jacuzzijev, umetna gnojila, zdravila, topila za barve, bencin, pralni praški in še bi lahko naštevali. Zato je smiselno, da njeni lastniki natančno vedo, kaj sodi in kaj ne v odtok in tako poskrbijo za čim bolj trajno in nemoteno delovanje naprave.