Bi tudi vi lovili deževnico?

Ste že razmišljali o tem, da bi začeli uporabljati deževnico? In se takoj vprašali, koliko padavin sploh imamo v Sloveniji? Na območju države pade največja količina padavin na območju gorskega podnebja, predvsem v Julijcih, količina pa se nato zmanjšuje proti severovzhodu Slovenije.

Med meseci in letnimi časi opazne razlike ni, saj nimamo izrazito suhega in mokrega dela leta. Količina padavin se lahko iz leta v leto močno spreminja, tako da imamo nekoliko bolj sušna kot tudi precej mokra leta. Leta 2022 npr. so bili trije meseci namočeni nadpovprečno, kar devet pa podpovprečno. Najbolj suho je bilo poletje, ki je prejelo približno 59 odstotkov običajne količine padavin. Leto 2023 je bilo izrazito nadpovprečno namočeno, saj je bila letna količina padavin na ravni države močno nad povprečjem zadnjih 30 let.

Količina dežja se sicer iz leta v leto spreminja, a dejstvo je, da imamo v Sloveniji vsako leto in vse letne čase odlično priložnost za zbiranje in uporabljanje deževnice za vsakodnevna opravila. Vode je torej dovolj, zato je smiselno, da preprečimo njeno odtekanje in jo zbiramo na površinah, kot so strehe, in jo preusmerimo v rezervoar, cisterno, vodnjak, vrtino …

Zbiranje deževnice je eden najpreprostejših in najstarejših načinov samooskrbe gospodinjstev z vodo, tako za zalivanje vrtov, napajanje živine, namakanje, tuširanje. Poznamo zelo preproste sisteme za zbiranja, ki se jih uporablja že več tisoč let pa tudi nekoliko bolj zapletene in avtomatizirane, ki zahtevajo strokovno namestitev. Pomembno je, da je območje za zajemanje padavin dovolj veliko, prav tako mora biti dovolj velik rezervoar za vodo, ki mora to vodo zadržati. Sistemi so lahko zasnovani tako, da služijo posameznim gospodinjstvom, nekateri pa so obsežnejši in jih uporabljajo cele soseske ali skupnosti, lahko tudi šole, bolnišnice in podobno.

V manj vodnatih državah zbiranje deževnice omogoča neodvisno oskrbo z vodo v obdobjih, ko vode ni dovolj. V razvitih državah pa se deževnica uporablja kot dopolnitev pitni vodi. Deževnica je okolju prijazna, stroškovno učinkovita in zlahka dostopna. Vse pogosteje jo za zalivanje vrtov, pranje perila in uporabo v wc kotličkih uporabljamo tudi v Evropi in Sloveniji. Ali tudi vas zanima tovrstna oskrba z vodo? Poznamo kar nekaj rešitev za shranjevanje deževnice. V podjetju Armex Armature nudijo nadzemne in podzemne rezervoarje, lahko pa se odločite za take s pohodnim ali povoznim pokrovom.