Naj bo pokrov čistilne naprave povozen ali ne?

Morda se bere malo nenavadno, vendar vam informacija o »povoznosti« pokrova rezervoarja 10 ali več ton veliko pove o kakovosti čistilne naprave – o uporabljeni kakovosti uporabljenega materiala, o debelini sten rezervoarja ter napoveduje enostaven način vgradnje po sistemu »postavi, priklopi in zasuj«. Odpade torej hkratno zasipavanje in polnjenje rezervoarja z vodo, da se izenači pritisk na stene rezervoarja in prepreči sesutje čistilne naprave.     

Izbira čistilne naprave ni enostavna, še posebno, če upoštevamo vrsto kriterijev, kot so zanesljivost delovanja, dolga življenjska doba in nizki stroški obratovanja in vzdrževanja. Čeprav se zdi čistilna naprava relativno enostaven sistem, pa vendarle dobro deluje šele takrat, ko je ustrezno vgrajena in vzdrževana. To pa pod črto pomeni tudi to, da jo je dobro iskati pri specializiranih podjetjih in ne grosistih.

Poznavalec čistilnih naprav se bo pohvalil s preverljivimi referencami, nudil kakovostno svetovanje, imel bo tudi vzdrževalno službo. Zadnja je lahko celo najbolj pomemben dejavnik nakupa, saj se tako kupec izogne morebitnim neprijetnim presenečenjem, ko ob nepredvidenem dogodku ostane sam s svojim problemom. Žal se to v praksi dogaja pogosteje, kot bi si želeli.

»Kupec čistilne naprave se mora vsaj okvirno spoznati z načinom njenega delovanja in ključnimi sestavnimi deli. V praksi velja, da so bolj enostavne izvedbe čistilnih naprav pravi recept za zadovoljstvo strank. Izdelek z manj sestavnimi deli, posebej, če so ti izdelani iz kakovostnih materialov, ki mu zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, se bo manj kvaril,« svetuje direktor podjetja Armex Armature d.o.o. Zdravsko Skubic.

Ne pozabite na ponikalni sistem

Po namestitvi čistilne naprave lahko ponikalni sistem uredite tudi sami. Očiščena odpadna voda iz čistilne naprave preko ponikalnih tunelov ali košev počasi prehaja v tla in tako zaključi vodni krog, katerega del smo tudi porabniki pitne vode.

Prihranki? Tudi do 50 % pitne vode!

S sistemom za rabo deževnice lahko nadomestimo uporabo vodovodne vode za splakovanje straniščnih školjk, za pranje perila ali vozil, za zalivanje vrta itd. Pametni ljudje uporabljajo brezplačno deževnico in tako prihranijo do 50 % pitne vode.

Ena kapljica motornega olja onesnaži milijon kapljic vode

Še na en vidik bi vas želeli opozoriti. Danes je obvezno vgraditi lovilce olj in maščob ter lahkih tekočin, kot sta bencin in nafta, pri proizvajalcih “odpadnih vod” v industriji, gostinstvu in umazanih obrtnih delavnicah. Vedno bolj pa se govori o tem, da bodo tudi gospodinjstva morala obvezno vgraditi lovilce olj in maščob iz odpadne vode, ki se v dežju spira iz betonskih ali asfaltiranih parkirišč. Vsi graditelji zato poskrbite za to že danes, da vam ne bo treba jutri zaradi zakonskih zahtev ponovno razkopavati dvorišč.