Danes, 22. aprila, ko praznujemo Dan Zemlje, je pravi čas, da se kot prebivalci lepe Slovenije zamislimo nad svojim odnosom do okolja. Ne le zamislimo, tudi ukrepati je treba. V luči tega dne pozivamo vse Slovence k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki.

Pomembnost pravilnega ravnanja z odpadki

Odpadki so del našega vsakdana, a način, kako z njimi ravnamo, lahko pomeni veliko razliko. Pravilno ločevanje odpadkov je ključno, saj tako omogočimo njihovo recikliranje in ponovno uporabo.

Dobre prakse ravnanja z odpadki

Vrsta odpadkaKako ravnati
1EmbalažaOdložimo v rumene zabojnike ali vreče
2Bio odpadkiKompostiranje ali zelene zabojnike
3Stari papirModri zabojniki ali zbirni centri

Kompostiranje bio odpadkov je ena najboljših praks. Ko odpadke, kot so olupki sadja in zelenjave, predelamo v kompost, obogatimo zemljo in vrnemo hranila nazaj v krogotok.

Odpadne vode in čistilne naprave

Ne smemo pozabiti na odpadne vode. Je naša čistilna naprava ali greznica ustrezno vzdrževana? Redno preverjanje delovanja in pravilno čiščenje zagotavljata, da bo naš vodni ekosistem ostal zdrav. Če sumite, da s čistilno napravo nekaj ni v redu, pokličite servisno službo, da jo pregledajo in odpravijo nepravilnosti. Tako kot avto peljete na redni servis, bi morali tudi čistilno napravo redno servisirati. Nekatera komunalna podjetja že danes zahtevajo, da jim pred njihovo redno kontrolo delovanja vaše čistilne naprave predložite dokazilo o servisiranju. Kot kaže, bo to v kratkem postala praksa v celi Sloveniji.

Nevarnosti napačnega odlaganja odpadkov v odtok

Nekateri odpadki lahko, če jih zavržemo v odtok ali straniščno školjko, povzročijo resne težave. Sem sodijo:

  • Olja in maščobe, ki se strdijo in zamašijo odtočne cevi.
  • Zdravila in kemikalije, ki porušijo biološko ravnotežje v čistilnih napravah.
  • Vložki, kondomi, otroške plenice in vlažilni robčki ne razpadejo in povzročijo zamašitve ter okvare električnih komponent.

Počistimo za seboj – skrbno in premišljeno

Kot posamezniki moramo biti vzor in sprejeti odgovornost za svoje odpadke. Vsak odvrženi kos papirja, vsaka plastična embalaža in vsak liter neprečiščene odpadne vode prispevajo k degradaciji okolja, v katerem živimo.

Na današnji Dan Zemlje iskreno preglejmo svoja vsakodnevna dejanja, prepoznajmo in se odločimo spremeniti le eno za okolje škodljivo navado. Če jo bomo zavestno dovolj dolgo ponavljali, bo postala nova navada in trajna zaveza k bolj skrbnemu ravnanju z odpadki in zaščiti našega planeta. Vsak korak šteje in skupaj lahko naredimo veliko razliko. Začnimo zdaj, da bo naša Zemlja tudi jutri čista in zdrava.

Nosilna fotografija Syaibatul Hamdi, Pixabay