Inovativnost pri razvoju “električnih” čistilnih naprav

Podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice je tudi dolgoletni partner nemškega podjetja Graf, ki že 50 let razvija in izdeluje čistilne naprave. Zadnji dosežek pri razvoju sistemov za čiščenje odpadnih voda je inovativna čistilna naprava one2clean, ki za proizvodnjo čiste vode potrebuje le tri korake, vsa obdelava odpadne vode pa poteka v eni sami komori.

Čistilna naprava nima nepotrebnih dodatkov, zato je zelo zanesljiva. V odpadni vodi namreč nima nobenih gibljivih mehanskih delov, črpalk in drugih električnih komponent, zato se lahko pohvali z zelo dolgimi intervali praznjenja, minimalnimi stroški vzdrževanja in minimalno porabo energije – le 75 kWh na osebo na leto.

One2clean že izpolnjuje jutrišnje zahteve. Čiščenje odpadnih voda z do 99-odstotno učinkovitostjo zagotavlja visoko varnost naložbe, tudi če bodo zakonske zahteve strožje.

Kako do dodatnih prihrankov z uporabo deževnice?

Pitna voda postaja zelo draga. V zadnjih 20 letih se je podražila bolj kot vsa goriva. V povprečju vsak človek porabi 130 litrov vode na dan. Z uporabo deževnice prihranimo tudi do polovice pitne vode, kar lahko močno zmanjša mesečne stroške v gospodinjstvu. Naraščajoča cena vode je sicer le eden izmed argumentov za smotrno uporabo deževnice, ki ni uporabna samo za zalivanje, ampak tudi za pranje perila in avtomobila ter splakovanje stranišč. Z dodatnim filtriranjem je deževnico mogoče uporabljati tudi kot pitno vodo. Deževnica je zelo pogost vir pitne vode v počitniških hišicah.

S preprosto vgradnjo podzemnega rezervoarja ter dodatne opreme lahko pridobimo učinkovit in cenovno ugoden sistem za uporabo deževnice. Naložba v sistem se zaradi precejšnjih prihrankov uporabniku kmalu povrne.

Sodobni sistemi za zajem in rabo deževnice se vgradijo zelo preprosto, zato jih lahko ljudje z nekaj smisla za tehniko vgradijo kar sami. Naložba v sistem za izrabo deževnice se običajno povrne v petih do desetih letih, a ker je življenjska doba sistema precej daljša (več desetletij), v naslednjih letih ustvarja še dodatne prihranke.

Izkušnje štejejo

Podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice je dolgoletni partner podjetja Graf in Biorock v Sloveniji in v državah nekdanje skupne države, kjer ima tudi svoja podjetja. S svojimi več kot 25-letnimi izkušnjami skrbi za svetovanje in vzdrževanje čistilnih naprav ter rešitev za deževnico.