Kakšna je optimalna velikost rezervoarja za zbiranje deževnice oziroma kateri komplet “deževnica” je naš najbolj prodajan?

Vsi si prizadevamo v naše vsakdanjem življenju investirati v izdelke in rešitve s čim krajšo dobo povrnitve investicije (oziroma z angleškimi kraticami ROI). Načeloma velja, da če je doba povračila za investicije v gradbeništvu od 5 do 10 let ob predpostavki, da je življenjska doba predmeta investicije 50 in več let, je to zelo dober ROI. Takšno ugodno “ekonomsko računico” lahko dosežemo le v primeru, če se odločamo racionalno in odgovorno ravnamo s svojim družinskim proračunom oziroma smo za svoje odločitve odgovorni družinskemu šefu (največkrat šefici), ki mu je treba s preprostimi in prepričljivimi dejstvo upravičiti odločitve za poseg v družinsko blagajno.

Ko nanese beseda na prihranke, ki jih ponuja uporaba deževnice v gospodinjstvu, ter o ekološki ozaveščenosti in delni samo oskrbi, je treba najprej narediti prvi korak v tej smeri – sprejeti odločitev za investiranje v rezervoar, filter in črpalko. Ob tem se najprej zatakne ob vprašanju, kolikšen rezervoar resnično potrebujemo, da nam bo zadostil večino potreb uporabe deževnice za pranje, splakovanje stranišč in zalivanje krasnega ali zelenjavnega vrta in da bo doba povračila čim nižja. Seveda lahko nakupujemo po sistemu “za vsak slučaj” in kupimo zelo velik in zelo drag rezervoar, ki nam bo dobo vračila oziroma ROI potisnilo po lestvici navzgor na 20+ let.

Zato razmišljamo takole – kakšna naj bo kapaciteta rezervoarja, da bo izkoristek zajete deževnice čim boljša? To pomeni, da preračunamo, kolikšna je resnično vaša maksimalna poraba deževnice v najbolj sušnem mesecu? To je sicer težko izračunati na pamet, lahko pa izhajate iz vaše porabe vode iz vodovodnega omrežja. Povprečna družina, ki živi v hiši porabi 14 prostorninskih metrov vode. Vse te količine vode ne moremo nadomestiti z deževnico, lahko pa pa predvidimo da bi lahko bil naš potencial, da bi od 40 do 50% vse porabljene vode nadomestili z deževnico. To pomeni, da bi tako bila ciljna vrednost v povprečju od 5,6 do 7 kubičnih metrov porabljene deževnice. To pomeni, da iščemo najbolj primeren rezervoar v tem velikostnem razredu.

Da je izračun pravilen dokazuje tudi naša prodajna statistika. Naš najbolj prodajan rezervoar je Graf Carat s prostornino 6,5 kubičnega metra v kompletu z nastavljivim pokrovom, filtrirnim kompletom Optimax in črpalko Integra s sesalnim odjemom po ceni 1990 EUR. Doba povračila je glede na porabo vode od 5 do 8 let, življenjska doba rezervoarja je krepko čez 50 let, garancija na rezervoar je 10 let. Takšen sistem zadosti skoraj vsem zahtevam po uporabi deževnice. Če se zgodi, da slučajno ob kakšnih res sušnih poletnih mesecih zmanjka deževnice, je ceneje porabiti kakšen liter več vodovodne vode kot pa investirati v nekaj 100 evrov dražji sistem z večjim rezervoarjem, saj se bo prej omenjena doba vračila ob trenutnih cenah vode lahko krepko povišala na nekaj 10 let.