WC školjke nekoč, danes, jutri …

Saj veste, tja, kamor gre še cesar peš … Naši predniki so še ne tako dolgo nazaj opravljali malo in veliko potrebo predvsem v naravi.

Čeprav so v razvitejših civilizacijah v naši soseščini uporabljali dobro urejena stranišča še pred našim štetjem, se je na to navado skozi srednji vek bolj kot ne pozabilo. Nato pa so sčasoma med prebivalstvom z napredkom in preseljevanjem v bolj naseljena središča v modo prišle različne posode, še najdlje so se predvsem v vaseh obdržale nočne. Po posodah so v stavbah postajala vse pogostejša stranišča na štrbunk, ki so se čez desetletja razvila v stranišča z vodnim izplakovanjem.

Trenutno nas večina uporablja školjke z nadometnim splakovalnikom, a ker razvoj tudi na tem področju ne zaostaja, ni nič nenavadnega stranišče z ogrevano desko ali tako, ki opravlja tudi nalogo tuša. A to še ni vse. Temperaturo vode in intenzivnost curka si lahko nastavite po želji, lahko pa se odločite tudi za masažo in sušenje, dišavo …

Kakšna bodo stranišča v prihodnosti, ne vemo. A ker dnevno za splakovanje stranišč, prhanje, kopanje in pranje perila porabimo veliko pitne vode, bodo na področju varčevanja s pitno vodo najverjetneje največje spremembe. Kot alternativna stranišča se omenjajo predvsem vodno varčni straniščni kotlički, kompostno stranišče in brezvodni pisoarji. Vodno varčni straniščni kotliček v primerjavi s starejšimi kotlički prihrani do 50 odstotkov pitne vode, če ima vgrajen tudi poseben sistem izpiranja pa kar do 75 odstotkov. Poleg že povsem običajnega sistema dvojnega splakovanja ima tudi tipko za prekinitev splakovanja. Kompostno stranišče je suho stranišče brez splakovanja, ki organske odpadke predeluje v humus. Lahko jih uporabljamo tudi v stanovanjih, saj so oblikovana tako, da se smrad ne širi. Kot pove že samo ime, brezvodni pisoarji delujejo tudi brez priključka na vodovodno omrežje. Pisoar s sifonskim vložkom s posebno drenažno plastjo spelje urin v kanalizacijski sistem brez uporabe vode in s hidrostatičnim plovcem zapre sifon, kar prepreči širjenje neprijetnih vonjav.

Rešitev za varčevanje vode v prihodnosti je kar nekaj, pozabili pa smo omeniti še eno. To je uporaba deževnice za splakovanje školjk. Če vas zanima ta rešitev in bi želeli uporabiti deževnico tudi pri drugih gospodinjskih opravilih in na vrtu, ima za vas na voljo več rešitev podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice.