Raba deževnice v hiši

Če bi radi z deževnico oskrbovali stanovanjski objekt, bo potrebna vgradnja celovitega sistema. Tega sestavljajo zbiralnik, filter (ali filtri) in črpalka za distribucijo vode do porabnikov. Za uporabo deževnice v hiši je dobro namestiti dvojni cevovod in poskrbeti za možnost preklopa na vodovodno omrežje, če bi se zaloga vode v zbiralniku morebiti izčrpala.

Zelo pomembna je tudi izbira ustreznih filtrov, saj mora biti deževnica za uporabo v gospodinjstvu neoporečna, torej ne sme vsebovati trdnih delcev, kemikalij, sluzastih snovi, maščob ali raznih mikroorganizmov. Vse našteto »polovijo« namenski filtri, pri čemer filtriranje poteka v več stopnjah, navadno vsaj dveh.

Kadar se na strehi redno zadržujejo velike količine listja, je smiselno že v žleb namestiti prvi filter, t. i. izmetovalec listja, ki deluje kot sito in izvrže večje delce (najpogosteje listje in vejice) ter omogoča enostavno ročno čiščenje (ki ga je dobro jeseni ali pomladi opravljati bolj pogosto). Za vse druge, ki teh težav z listjem nimajo, je dovolj samo en filter. Namesti se ga pred vstopom vode v zbiralnik in ima vlogo t. i. separatorja in je bolj fin. S tem filtrom je voda že uporabna za zalivanje in pranje avtomobila. Če želite deževnico uporabljati tudi na pralnem stroju, strokovnjaki priporočajo še namestitev mehanskega filtra z odprtino okenca 100 mikronov. Če želite deževnico uporabljati tudi za tuširanje, kuhanje in pitje, morate obvezno namestiti biološki filter (z aktivnim ogljem) UV higienizacijo.